Най-замърсяващите въздуха автомобили - от първа екологична група с ЕВРО 1

...
Най-замърсяващите въздуха автомобили - от първа екологична група с ЕВРО 1
Коментари Харесай

Най-замърсяващите коли аут от центъра на София през зимата -

Най-замърсяващите въздуха коли - от първа екологична група с ЕВРО 1 и ЕВРО 2 стандарт, няма да могат да се движат в центъра на София от 1 декември до 28 февруари следващата година. 

Това планува, импортиран за разискване в Столичния общински съвет. Документът основава две нискоемисионни зони. Първата - в която възбраната стартира тази година, е наречена " Малък кръг " и обгръща карето сред бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ". 

Втората зона - Голям кръг, е между бул. „ Сливница “, бул. „ Данаил Николаев “, бул. „ Ситняково “, бул. „ П. Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х. Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И. Е. Гешов “, бул. „ К. Величков “. В нея обаче ограничаването за автомобили с екологична група Първа влиза в действие чак от 1 декември 2025 година, а за такива с екологична група Втора чак през 2028 г. 

Наредбата предлага: „ Малък Ринг " 01.12.2022 година М1 и N1 с екологична група Първа, „ Малък Ринг " 01.12.2025г. М1 и N1 с екологична група Втора, „ Малък Ринг " 01.12.2028 година М1 и N1 с екологична група Трета, „ Голям Ринг “ 01.12.2025 г М1 и N1 с екологична група Първа и „ Голям Ринг “, 01.12.2028 година М1 и N1 с екологична група Втора. 

M1 е категория за моторните транспортни средства за транспорт на пасажери, в които броят на местата за сядане, без мястото на лидера, е не повече от 8. N1 е категория транспортни средства, предопределени за транспорт на товари, с механически позволена оптималната маса не повече от 3.5 т.

Създаването на наредбата за нискоемисиони зони е едно от условия на за ограничение на замърсяването на въздуха в София. Проектът е импортиран в Столичния общински съвет и качен за обществен достъп на страницата на Столична община. Всички мнения, които бъдат получени през идващия месец, ще бъдат разисквани от отрасловите комисии на градския парламент, прецизират от СОС. 

Столична община предлага гратисен интервал до 1 януари 2023 година за ефикасното налагане на административни наказания.

По предварителните данни през дребния кръг на градския център минават 171 079 транспортни средства за 24 часа, а през огромния кръг - 304 911 транспортни средства за денонощие.

Без камини с дърва в регионите с парно

С наредбата се предлага и въвеждане на зоната за ниски излъчвания за използването на твърди горива за битово отопление от 2025 година за регионите с построена топлопреносна мрежа. Това са Средец, Красно село, Изгрев, Илинден, Студентски, Оборище, Възраждане, Лозенец, Триадица. Към момента Столична община извършва 2 плана за безвъзмездна замяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични други възможности и жителите, които желаят могат да подават заявки за включване.

С плана за разпоредба за нискоемисионните зони се предлага възбрана за използването на твърди горива за битово отопление на цялата територия на Столична община от 2030 г. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР